tisdag 23 april 2013

Ingen sammanställning av ”Arbetsmarknaden i Falköping och Tidaholm”

Det blir inte mycket till sammanställning av resultaten av framtidsvägens projekt ”arbetsmarknaden i Falköping och Tidaholm”. 

Det som kommit in tills nu är det som det bloggats om tidigare på denna blogg, närmare bestämt den 8 april, 10 april och 11 april 2013.

Resultaten av övriga gruppers möten med företag och kommuner har inte e-mailats in till den som publicerar på bloggen (T. Ohlum). Frågeställningar och diskussioner har dessutom varierat mellan de olika grupperna. Alla grupper utom en har träffat sina ”offer” öga-mot-öga och har sedan försökt memorera och skriva ner vad som sagts under dessa möten/frågestunder om arbetsmarknaden.

Detta sammantaget gör att en enhetlig sammanställning grundad på vad företag och kommuner egentligen sagt inte är möjlig. Det är ju en grannlaga journalistisk uppgift att summera kontentan av en pratstund utan att förvränga innebörd eller missa något väsentligt.

Grattis! Jobbet är ditt.


Och nu blir det reklamfilm för boken, Grattis! Jobbet är ditt.

fredag 12 april 2013

Vill du ha ett jobb? - Video från verkligt.se

Tänkvärd video från verkligt.se - Vill du ha ett jobb? - här pekar man på det faktum att företag inte nödvändigtvis vill skapa jobb, dom vill först och främst skapa värde, helst utan en massa jobb eller?

torsdag 11 april 2013

Svar på frågor om arbetsmarknaden i Tidaholm


Ett försök har gjorts att få in svar om arbetsmarknaden i Tidaholm via email, detta för att ge de tillfrågade möjlighet att svara ordagrant utan risk för förvanskning i efterhand.


Nedan redovisas två svar som kom in via e-mailutskick. Totalt skickades e-mail till nio personer, en svarsfrekvens på 22 % kan inte anses som annat än lysande.

Det gjordes även försök att få till möten på plats hos några företagare; Annebergs Egendom och Kungslena Fältläger, båda avböjde medverkan i projektet då de inte ansåg sig vara kvalificerade att svara på våra frågor eller diskutera den lokala arbetsmarknaden med oss.

E-mail 1, frågor med svar från Malin Lundberg, näringslivschef i Tidaholm

Från: Thomas Ohlum [mailto:framtidsvagen2013@gmail.com]  Skickat: den 19 mars 2013 15:54
Till: Lundberg Malin Företagarcentrum
Ämne: Arbetsmarknaden i Skaraborg, nu och framtiden

Hej!
Vi blir väldigt glada om du vill hjälpa oss genom att svara på några frågor om hur du ser på arbetsmarknaden i Tidaholm och Skaraborg, nu och i framtiden.

Vi är 5 personer som ingår i en grupp om nitton arbetslösa personer i FAS 2, som går ”Framtidsvägen” på Hellidens Folkhögskola. Ett projekt som vi tillsammans med kursledningen beslutade att driva under våren heter, ”kartläggning av arbetsmarknaden i Tidaholm och Falköping”.

Resultatet av denna undersökning om hur näringsliv och politiker ser på arbetsmarknaden lokalt och regionalt, redovisas den 22/4 i vår lektionssal på Helliden. Ambitionen är att en skriftlig sammanställning ska bli tillgänglig på papper samt online på vår blogg. (http://framtidsvagen.blogspot.se).

Frågor (Svara på så många frågor du vill, alla svar mottas tacksamt): Malins svar i rött!
    
Råder det ett bra företagsklimat i din kommun?
Frågan får besvaras av företag.
Kommer Tidaholm klara framtiden utan mer regionalsamverkan?
      Beror på inom vilket område men all samverkan är mycket viktig.
3.       Har Falköping tillräcklig regional samverka för att klara framtiden?
Vet ej.
4.       Kan Tidaholm och Falköping samverka mer än de redan gör?
Vi samverkar idag inom flera områden men kan även utöka på fler områden.
5.       Nämn några faktorer som du anser vara viktiga för att skapa ett bra företagsklimat i kommunen.
Bred samverkan, nyföretagsamhet, tillgång till kometens, attityder, företagsservice mm.
6.       Ser du Skövde som navet och motorn i Skaraborg?
Ja
7.       Om Skövde är för litet, hur påverkar det Falköping och Tidaholm?
 Anser att det påverkar Skövdes kranskommuner negativt.
8.        Hur kan Skövde fås att växa fortare (Ökningstakten ligger för närvarande under målet för vision 2025)?
Svår fråga, möjligtvis bredare samverkan mellan kommunerna.
9.       Räcker det med 60 000 invånare i Skövde år 2025 för att staden ska fungera som motor i den här delen regionen?
Vet ej, men önskvärt är ju större ju bättre.
      Vilka branscher går bra i kommunen nu?
Automationsbranschen.
         Vilka nya branscher ser ut att växa i framtiden i kommunen?
Ser i dagsläget inte NYA branscher utan arbeta vidare med befintliga.
         Hur ser du/ni på framtidsutsikterna för er i Tidaholm?
Från kommunens sida ser vi ljust på framtiden.
      Är erfarenhet viktigare än utbildning när det gäller att göra ett bra jobb?
Båda faktorerna är viktiga men när det gäller att göra ett bra jobb handlar det även mycket om inställning och attityd.
1       Kommer era kompetenskrav att höjas i framtiden?
 Troligen.
      Ser ni möjligheter till effektiviserande samarbeten med andra företag i grannkommunerna? Från kommunens sida tror vi på att utvidga samarbetet mellan företag både lokalt i kommunen och med grannkommuner.
         Är Tidaholm bara en utpräglad industriort eller har staden något särdrag som skulle intressera människor från när och fjärran?
Besöksnäringen har en hel del att utveckla i Tidaholm.
      Är Falköping bara en utpräglad mat- & jordbruksort eller har staden något särdrag som skulle intressera människor från när och fjärran?
 Besvaras av Falköping.

E-mail 2, frågor med svar från Ida Elf, projektledare i kommunens besöksnäringsprojekt.

Från: Thomas Ohlum [mailto:framtidsvagen2013@gmail.com] Skickat: den 21 mars 2013 15:30
Till: Elf Ida
Ämne: Hjälp till att öka farta.

Hej Ida!
Vi blir väldigt glada om du vill hjälpa oss genom att svara på några frågor om hur du ser på arbetsmarknaden i Tidaholm och Skaraborg, nu och i framtiden.

Vi är 5 personer som ingår i en grupp om nitton arbetslösa personer i FAS 2, som går ”Framtidsvägen” på Hellidens Folkhögskola. Ett projekt som vi tillsammans med kursledningen beslutade att driva under våren heter, ”kartläggning av arbetsmarknaden i Tidaholm och Falköping”.

Resultatet av denna undersökning om hur näringsliv och politiker ser på arbetsmarknaden lokalt och regionalt, redovisas den 22/4 i vår lektionssal på Helliden. Ambitionen är att en skriftlig sammanställning ska bli tillgänglig på papper samt online på vår blogg. (http://framtidsvagen.blogspot.se).

Frågor (Svara på så många frågor du vill, alla svar mottas tacksamt): Idas svar i rött!
·         Kommer Tidaholm klara framtiden utan mer regionalsamverkan?
Samverkan både lokalt och regionalt är en förutsättning för att bibehålla det man har, men framför allt för att utvecklas.
·         Ser du Skövde som navet och motorn i Skaraborg?
Ja. Anser att det är viktigt att det finns en större stad som just är motorn och som vi andra mindre kan hänga på.
·         Om Skövde är för litet, hur påverkar det Falköping och Tidaholm?
Om Skövde växer så spiller det även av sig på oss mindre orter genom att fler flyttar hit och att det blir intressant för företag att etablera sig även i de kringliggande kommunerna.
·         Är Tidaholm bara en utpräglad industriort eller har staden något särdrag som skulle intressera människor från när och fjärran?
Genom det projekt jag arbetar med ser jag att Tidaholm har mycket som kan attrahera besökare från hela Sverige och andra delar av världen. Blanda annat fisket och naturen på Hökensås är en stor fördel och något unikt. Det viktiga är att göra fler säljbara produkter av detta.

Detta är ett delprojekt inom framtidsvägsprojektet ”Kartläggning av arbetsmarknaden i Falköping och Tidaholm” vid Hellidens Folkhögskola våren 2013. Deltagare Tomas Ohlum, Iris Parikka, Jerker Stenberg, Anders Dahlén och Bernt Josefsson. Planering, utförande och bloggande m.m Tomas Ohlum.

Vi säger tusentack för era svar Malin och Ida!

onsdag 10 april 2013

Politiker och tjänstemän som varit på Hellidens Folkhögskola och snackat arbetsmarknad

Besökande föreläsare som varit på Helliden där vi i - FAS 2 aktiviteten Framtidsvägen - haft viss möjlighet att ställa frågor!

Genomgående tycker vi i gruppen att politiker är politiker och det är inte lätt att få raka och tydliga svar!

•    Bjarne Pettersson Västsvenska handelskammaren

Han framhöll vikten av att få Skövde att växa och bli ett nav i Skaraborg, att det sen ska skapa ett sug av arbetskraft som då kommer att pendla in för att arbeta i Skövde men kan bo i t.ex Tidaholm eller Falköping. Han ser att det finns infrastrukturproblem bl.a eftersom E20 inte lever upp till de krav som ställs av näringslivet för de snabba och exaktangivna leveranser som önskas för att hålla lagerkostnaderna nere. 

•    Patrik Björck Riksdagsman för Socialmoderaterna från Skaraborg

Han tycker att nivån för A-kassan är för låg! Han är en skicklig politiker som gruppen vid senare analys kunde konstatera förmodligen inte ville föregripa den kongress som skulle äga rum. Sammanfattningsvis: Han framförde kritik mot den totalt misslyckade arbetslinjen och den politiska toppstyrning som sker av arbetsförmedlingen och deras personal som gör så gott de kan men får ändå bara nya direktiv att följa.

•    Bengt Karlsson Socialdemokratiskt kommunalråd Tidaholm

Det som oroade oss i gruppen var att han saknade en framtidsvision, och vi fick känslan av att han sitter ganska nöjd bara vi kan ha kvar det på dagens nivå och att det inte försvinner fler industrijobb från Tidaholm. Ett problem som finns konstaterades vara, bostadsbrist som ju leder till att det inte kan bli inflyttning och därmed inte heller någon tillväxt. Det enda som är på gång, enligt Bengt Karlsson, är en avlastande anslutningsväg mot Nobia`s (Marbodal), för att avlasta nuvarande infarten.

•    Eva Eriksson, frispråkig pensionär fd. Landshövding i Värmland och riksdagsledamot och kommunpolitiker i Tidaholm för Folkpartiet

Genomgående för hennes tankar och idéer om hur utveckling ska kunna ske är att samverka och lägga en del prestige åt sidan. Hon hänvisade till en del som hände i Värmland när näringslivet och det allmänna satte sig ner och tittade på att hitta lösningar som gagnade alla parter!

•    Magnus Sundén, numera näringslivschef i Falköping men med ett förflutet i Tidaholm.

 Berättade om att de satsat och byggt ett nytt logistikcenter mellan lastbilstrafik och järnväg för virkestransporter. Dessutom pågår förhandlingar med flera som kan vara intresserade av möjligheten att få en ”inlandshamn” för containerhantering nästan på hemmaplan. Ett företag som jobbar med reparation och underhåll av tåg är i förhandlingar att utföra fler uppdrag. Han anser att det är viktigt att Högskolan växer och att det på det sättet kan komma fram fler nya näringar till navet i Skövde. Att Falköping inte kan växa på grund av det Landskapsskydd som ligger mot Ålleberg tycker han är ett hinder som bör omprövas i framtiden. Att det kommunala bostadsbolaget inte har kapital att bygga mer på lång tid framöver pga ”höghuset” och de kostnader som det dragit med sig är ett annat bekymmer som finns kvar att lösa.

PS
Är det här något som du som politiker skulle vilja skriva några rader om? Då är du hjärtligt välkommen att gästblogga här. Kontakta oss i så fall på, framtidsvagen2013@gmail.com






tisdag 9 april 2013

Videon - Jesus på arbetsförmedlingen



Det är inte bara du som inte kan få hjälp att hitta ditt jobb på arbetsförmedling, självaste guds son skulle också få problem :)

måndag 8 april 2013

Arbetsmarknaden enligt några Falköpingsföretag i grafiska- och byggbranschen

Sammanställning av svar från några Falköpingsföretag i grafiska- och byggbranschen.

Vi har haft kontakt med en reklambyrå och ett bokbinderi i den grafiska branschen samt ett byggföretag i byggbranschen.

Läget för de närmsta 6 månaderna i de nämnda branscherna ser tyvärr ganska mörk ut. Inom den grafiska branschen tar andra medier än det tryckta på papper över marknaden.

Just nu är orderingången halverad mot när den var som bäst. Framförhållning och planering är mycket kort. Om man inte kan växa så försöker man ändå att inte minska. Man investerar i nya maskiner och försöker att behålla sin personal för att stå rustade när det vänder, men det finns risk för ytterligare varsel om det inte blir en snabb förbättring, så läget för de anställda är otryggt.

På lite längre sikt, längre än 6 månader, ser man möjligen lite ljusare. Målet är att försöka växa och eventuellt också att anställa. Samtidigt effektiviserar man, så det är ändå inte säkert att man behöver fler anställda.

För att bli anställd är rätt person med rätt kompetens viktigast. Något företag vill helst ha utbildat branschfolk. För något företag är rätt person viktigare, man menar att man skall kunna lära sig arbetet och att kunna växa med uppgiften. Internutbildning på företagen är alltid möjlig.

Att söka anställning gör man bäst genom att kontakta företagen direkt eller att ta kontakt med någon man känner på företagen. Det egna kontaktnätet är det bästa sättet att få ett arbete. Företagen är inte enbart positiva till bemannings- och rekryteringsföretag, eller till Arbetsförmedlingen.

Företagen som vi har haft kontakt med tycker att samarbete med Falköpings Kommun samt med andra företag i kommunen fungerar bra.

Ett delprojektarbete inom projektet - ”Kartläggning av arbetsmarknaden i Falköping och Tidaholm” – Utfört av Bengt Karlsson, Håkan Djerf och Carl-Magnus Ljungberg. Redigerat och bloggat av Tomas Ohlum.